Help Help  Pretraži forum   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Početni lampaš

 Odgovori Odgovori Stranica  123 32>
Korisnik
  Tema Pretraži Pretraži u temi  Opcije teme Opcije teme
Khadgar2007 View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
20.prosinac.2007
Status: Offline
Postova: 3328
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Khadgar2007 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Početni lampaš
    Objavljeno: 13.lipanj.2010 u 20:58
Evo da otvorim jednu temu ča se tiče lampaša za početnike. Nakon što sam do sada sve radio u tranzistorskoj tehnici ili sa zadnim integrircima došlo je vrijeme a i crv znatiželje proradio da si napravim jedno jeftinog malog lampaša za svoju sobu da mi svira mp3ce i slične derivate i malo da daje neku rasvjetu. 

Naravno da bi uz to pojačalo došli novi zvučnici jer ove koje imam mogu poslužiti samo za prvu ruku dok ne napravim neke koje pripadaju lampašima.

E sada, koliko čujem ima par lampi koje bi ušle u izbor; el84,PCL82/85/86. Malo sam tražio po internetu ali nisam našao baš puno projekata ča se tiče PLC lampi. Danas ili sutra ću malo potražiti da li ima shema sa EL84.Što se mene tiče budući da je ovo meni prvi lampaški projekt ne bih htio da si zakompliciram sa nekim skupim i teže nabavljivim izlaznim trafoima i sličnim dijelovima.

Što se tiče načina spajanja iznutrica htio bih ići na p2p ako shema nije prekomplicirana i ako lampaški gurui ovoga foruma nemaju ništa protiv te ideje.

P.S.
Nema šanse da me okrenete na svijetlu stranu,ja ostajem pri tamnoj strani DIYa i odmah sada idem kontaktirati Dvv.-a gdje se treba prijaviti da se postane špijun za Toshibu i Motorolu.
Na vrh
sstrsat View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
24.veljača.2006
Status: Offline
Postova: 2732
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj sstrsat Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.lipanj.2010 u 21:41
Originalno postano od strane člana: Khadgar2007 Khadgar2007 napisao:


Nema šanse da me okrenete na svijetlu stranu,ja ostajem pri tamnoj strani DIYa i odmah sada idem kontaktirati Dvv.-a gdje se treba prijaviti da se postane špijun za Toshibu i Motorolu.E da, samo ti misli da je to tako.
Trioda virus je pokosil jos jednu zrtvu . A i Dvv-a ce, samo pitanje vrimena. Pa nece vise spijunirat za Motorolu nego za Reflektor iz Saratova

Kako sam ti vec napisal na PM, EL84 ti preporucan ca je jeftina, lako nabavljiva i pogotovo ca kod prve cijevne konstrukcije triba postic da sve prodela iz prve, bez nekih dorada.
Necu naravno rec da se i sa PCL-kama ne moze doc do dobrog rezultata ali s obzirom da je vrlo veliko pojacanje zatvoreno va isti balon uvik moze doc do nezeljenih uticaja i pojave bruma ili oscilacija. Puno lakse nego npr u konstrukciji di jedna trioda pogoni EL84.

Za trafe cu ti preporucit ca kazem i svima drugima koji se spravljaju neprvu cijevnu konstrukciju. A to je nac dva ista stara radia na kakvon buvljaku i iz njih izvuc trafe. Dodatni bonus je ca se timeodma risi i pitanje mreznog trafa. A posli uvik ima vrimena za kupit / dat namotat kvalitetnije trafe.
Kod prve konstrukcije je ipak najvaznije da prodela.

Mada, ima i jedna mozda i bolja mogucnost. A to je poc odma na EL34 ili ca god slicno, u triodnom spoju. Za pocetak sa istim gore navedenim trafima tako da kasnije sama promjena trafa za kvalitetne postigne da se preko noci dobije respektabilno zvuceci amp.

Sheme za to su u osnovi iste ka i za EL84 mada ulaznom stupnju (driveru) triba posvetit malo vecu paznju nego driveru koji pogoni npr EL84 u pentodnom spoju.
krepat ma ne molat
Na vrh
zuzi View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
02.lipanj.2010
Status: Offline
Postova: 2534
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj zuzi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.lipanj.2010 u 21:48
 Za Khadgar2007
Ako mi daš svoju adresu poslat ću ti 4 PCL86, što bi se reklo pro bono.
 
Pošto nisam prevješt sa downloadom hajde da ti probam opisno dati šemu.
 
Prvo:  podnožje se gleda odozdo i broji u smjeru kazaljke na satu. i tako se lemi - Zagorci bi rekli " z guza".
 
Na devetpinsko podnožje /noval/ lemiš slijedće komponente:
 
Pin jedan 0,22 mf/63v i 100 k 0,5W a drugi kraj toga prema masi;
 
Pin dva  2,2k 0,5W drugi kraj prema masi;
 
Pin tri 1k 1W drugi kraj otpornika na primarni izvod transformatora;
 
Pin četiri i pet grijanje lampe 14 V ac ili dc /ako amp zvrnda onda dc;
 
Pin šest na drugi izvod primara izlaznog transformatora;
 
Pin sedam 180 oma 2W i 100mf/63 volte  zajedno drugi kraj otpora i elektrolita  prema  masi.
 
Pin devet 100 k 1W i 0,22mf/350v skupa a drugi kraj otpornika na plus elektrolita od 47mf/350v dok minus elektrolita ide na masu time da na plus tog elektrolita moraš još dodati 1k a drugi kraj tog otpornika na izlazni trafo tamo gdje ti je već zalemljen 1 k koji ide sa treće nogice lampe.
 
Na drugi kraj 0,22mf/350 V bloka zalemiš 680 k a drugi kraj opet na masu i još na taj drugi kraj bloka 1 k i od njega drugi kraj na pin osam.
 
Time je amp spreman za prihvat visokog napona sa ispravljača reda 260V DC grubo ili fino ispravljenog time da se plus spaja na onaj kraj izlaznog trafoa gdje ti je spojen 1k sa nogice broj 3 a minus na poziciju ispod otpornika od 100 k koji ide sa pina br.1
 
Ulaz /živi kraj ti ide na 0,22m/63v a masa na točku mase ispod otpornika od 100 k
 
Izlazni transformator bi za ovu prigodu trebao imati primar od 5k a drugi osam oma, ali za probu bi ti mogli biti korisni i neki iz starog radija a za silu i mrežni trafoi iz kakvog AC/DC ispravljača.
 
Ništa nemoj lemiti prije nego što sstrsat blagoslovi ove moje navode!
 
Think pozitiv stay negativ
Na vrh
svetise View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan


Pridružen:
12.lipanj.2010
Status: Offline
Postova: 272
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj svetise Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.lipanj.2010 u 23:17
Moj je savjet čovjeku kojega želite prevelati na svijetlu stranu da napravi
jedan STC projekt ,najbolje onaj iz "Svijeta elektronike",gdje je sve vrlo detaljno i točno objašnjeno.
svetislav
 
P.s.Presvijetlome(dobit će tu titulu ukoliko prijeđe na zna se koju stranu)
možemo namotati transformatore ,pro bono naturlich.
sve za ništa ništa za sve
Na vrh
svetise View Drop Down
Super Aktivan
Super Aktivan


Pridružen:
12.lipanj.2010
Status: Offline
Postova: 272
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj svetise Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.lipanj.2010 u 23:26
Da se nadovežem na zadnji post:
UVaraždinu je napravljeno desetak STC-a sa ecl86,pcl86,ecl82,pcl82,ucl82...isvi jako lijepo sviraju čak i na skupim zvučnicima i što je najvažnije uvijek prosvira od prve bez čuvenoga bijeloga dima(kod nas je crn).Jedini nedostatak jeste što se onda čovijek navuče na cijevi i ostatak života ostane navučen(čak je mislim i najčvršči čovjek-Chuk Norris-ostao navučen,nije se razvukao).
Logistiku cjelokupnu za STC imamo.
svetislav
sve za ništa ništa za sve
Na vrh
zuzi View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
02.lipanj.2010
Status: Offline
Postova: 2534
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj zuzi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.lipanj.2010 u 23:30
Štima, samo tko će čovjeku dostaviti šemu iz časopsa.
Think pozitiv stay negativ
Na vrh
Khadgar2007 View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
20.prosinac.2007
Status: Offline
Postova: 3328
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Khadgar2007 Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.lipanj.2010 u 23:51
Samo recite koji broj Svijeta Elektronike, imam ih sve do 58 broja. Znam da je bila shema za nekakvog lampaša u starijim brojevima Svijeta elektronike ali se ne mogu sjetiti točno koliko je shema bila "komplicirana" i koliko bi dijelovi koštali.

Kao ča sam rekao ovo bi bilo manje više za slušanje glazbe sa kompa samo da zamijeni pojačalo koje do sada koristim(TDA1521 i ogromne bookshelf zvučnike jer poslije preuređenja sobe nema šanse da ih negdje instaliram). Osobno sam zamislio ovaj projekt da bude jednostavan i više ekperiment kao ča sam napravio jedno pojačalo za slušalice isto SE ali sa jednim IRF530 tek toliko jer me zanimalo kako to radi sa samo jednim aktivnim elementom.

Naravno da ću proučiti sve prijedloge,sheme jer sam nov u ovom području ali ipak za sada cijena,dostupnost dijelova i jednostavnost sheme me najviše privlače
Na vrh
zuzi View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
02.lipanj.2010
Status: Offline
Postova: 2534
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj zuzi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.lipanj.2010 u 23:55

Hoćemo li dogovorit ovako: Prouči ono što sam ti napisao o lotanju step by step, pričekaj SSTRSAT ov blagoslov, i odgovori mi namjeravaš li doći u Varaždin 03.7. o.g.?

Think pozitiv stay negativ
Na vrh
Edison View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar
PeaceMaker

Pridružen:
24.travanj.2006
Status: Offline
Postova: 7939
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj Edison Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.lipanj.2010 u 23:55
Khadgar prihvati ovo sto dobri ljudi iz Varazdina nude. Danas je to zaista rijetkost...  

A evo i jedne jednostavne sheme koja sigurno i dobro radi.

RH84
Aleksandra Kitica.

Napravio sam jedno takvo pojacalce i probao ga u triodnom, ultralinearnom i pentodnom spoju. Radi iznenadjujuce dobro.
Evo ovdje ima nesto o toj samogradnji.

Nesto prstiju oko tog pojacala ima i El-Vis kojeg si mozda upoznao u Krasnom. Trafoe, cijevi i podnozja ima Nik iz Subinga. Vjerujem da si ga upoznao u Krasnom.

Pomoc ces dobivati od najboljih mestara (i ja ih ponekad nesto upitam). Stoga, mozes startati... 
  
Na vrh
zuzi View Drop Down
Hiperaktivan
Hiperaktivan
Avatar

Pridružen:
02.lipanj.2010
Status: Offline
Postova: 2534
Opcije posta Opcije posta   Pohvala  (0) Pohvala (0)   Citiraj zuzi Citiraj  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13.lipanj.2010 u 23:59
Edisone, skromnost je vrlina, ali ne pretjerana skromnost.
Think pozitiv stay negativ
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 32>
  Podijeli temu   

Skoči na drugi Forum Forumske ovlasti View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.


Audiofil.net @ 2017   l   Hosted by PLUS


ZADNJIH 20 POSTOVA
Forum: Audio komponente
Zujanje??
Forum: Prostorna akustika
Apparatus Room
Forum: Audio komponente
Opera Consonance Linear A 10...
Forum: Audio komponente
Canton Carat M60
Forum: Retro audio
Yamaha A 1020
Forum: Audio komponente
Koji amp na Opere Quinte SE
Forum: Audio komponente
Amp za KEF LS50
Forum: Predstavite se
Dobar dan
Forum: Audiofil.net klub
KLUB 26.05. 2018 Unison&...
Forum: Audio komponente
Održavanje kondicije audio s...
Forum: Audio komponente
Dobre SH prilike
Forum: Računala i audio
BubbleUPnP
Forum: Audio komponente
Krell out of business..??
Forum: Prostorna akustika
Amigova soba
Forum: Retro audio
Technis SU V9
GLAZBENI FORUMI
Forum: CD i ostali mediji
JAZZ KLUB
Forum: Live
Najave koncerata i fest...
Forum: CD i ostali mediji
Što slušate?
Forum: CD i ostali mediji
BLUES preporuka
Forum: Vinyl
Kuzma
Forum: Vinyl
Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
HD vinyl, WTF?
Forum: CD i ostali mediji
Electronica ...
Forum: Vinyl
Pumpanje vinyla
Forum: Vinyl
Pro-Ject RPM 1 Genie
NEVEZANO UZ HI-FI
Forum: Ostalo
Night Club
Forum: Ostalo
Vic!!!
Forum: Ostalo
Rešetka za roštilj
Forum: Ostalo
Dobri linkovi
Forum: Ostalo
Multipak 2018.
Forum: Ostalo
FILM POINT
Forum: Ostalo
Dave Wilson R.I.P.
NOVI ČLANOVI
marko1303
bravo1
Nonick
tderek
Miomir57
firemanYU
zbregar